Elektroniikan työmenetelmät

Sähköturva

Mitkä ovat yleiset turvaohjeet elektroniikkalaitteiden rakentamiseen ?

Yleisiä sähköturvaohjeita elektroniikkahommiin:

Koekytkentöjen rakentamisen turvallisuus (max. 120V tasa- ja 50V vaihtosähkö):

Verkkojännitteiset koekytkennät ja korjaus:

Miten määritellään erilaiset käyttöolosuhteet ?

Seuraava perustuu vapaasti Turvatekniikan keskuksin tiedonantoon T49-84 "Sähkökorjaamot ja sähkölaboratoriot":

Vaarattomat käyttöolosuhteet

Olosuhteet korjaamoissa ja vastaavissa tiloissa katsotaan vaarattomiksi seuraavin samaikaisin edellytyksin:

Vaaralliset käyttöolosuhteet

Käyttöolosuhteet korjaamoissa ja vastaavissa tiloissa katsotaan vaarallisiksi mm. seuraavissa tapauksissa:

Mitkä ovat elektroniikkalaboratorion turvallisuuden perusvaatimukset ?

Seuraava perustuu vapaasti Turvatekniikan keskuksin tiedonantoon T49-84 "Sähkökorjaamot ja sähkölaboratoriot":

Muita turvallisuusnäkökohtia:

Miten sähkönsyöttä puutteellisesti kosketussuojattuun ja jännitteisenä käsiteltävään laitteeseen pitää tehdä vaarallisissa olosuhteissa ?

Käytössä on seuraavat mahdollisuudet:

Huomio: Kaikissa olosuhteissa on laitetta, jossa kosketussuojauksen poistamisen jälkeen verkkojännitteinen laiterunko tia vastaava jää helposti tahattomasti kosketeltavaksi, on syötettävä omalla erillisellä suojaerotusmuuntajalla. Esimerkiksi televisiovastaanotin katsotaan tälläiseksi laitteeksi.

Miten sähköturva-asiat on otettu huomioon kaupallisissa elektroniikkatyöpöydissä ?

Esimerkiksi Teklabin työpöydässä on korjattaville laitteille erikseen suojaerotettu "tavallinen" pistorasia, joten sille ei tule lainkaan suojamaata. Maan saa puolestaan liitettyä kyllä sitten erikseen ja sen kanssa on sarjassa 1 M vastus.

Mittalaitteille yms. on taas maadoitetut rasiat, joiden suojamaat ovat keskenään yhdessä mutta kytketyt 1 M vastuksen kautta varsinaiseen suojamaahan (taas suojaerotettu). Tuo 1M vastus suojamaan kanssa sarjassa on hyvin tavallinen ratkaisu, koska se estää vahingossa tehdyt väärät kytkennät ja toisaalta se on kuitenkin edes jonkinlainen maa eli siitä on apua monesti kun sitä tarvitsee.

Korjaajapöydän rakentajan kannattaa samalla laittaa pöytään muitakin hyödyllisiä omaisuuksia. Esim. joku pohjaan lukittuva painonappi (hätäkytkin) voi olla ihan kätetevä, jos joku laite yllättäen vauhkoontuu pahasti. Ison hätäkytkimen nappi on äkkiä lätkäisty alas.

Lisäksi kannattaa jättää ainakin tila riittävälle pistoke- ja sulakepatteristolle. Esim. pienitehoisilla laitteilla on ihan kiva laittaa ne vaikka 0,5A pistokkeeseen. Ei roiskaise silmille sisuksiaan yhtä pahasti kuin jos toimimaton laite kytketään johonkin 16A rasiaan.

Kokonaisuutta kannattaa toki pohtia hyvin etukäteen, niin saa ratkaisun jota ei tarvitse myöhemmin rakentaa uudestaan!

Miten sähköturvaolot erovat kotona ja elektroniikkakorjaamoissa ?

Vanha Sähkötarkastuskeskuksen tiedonanto kehottaa myös varustamaan suojaerotetun virtapiirin valvontalaitteella, joka kyttää sen maadottamista. Laitteen tehtäväksi jää katkaista virta piiristä heti, jos resistanssi toision puolelta maahan laskee esim. alle 50kohm. Moiset pelit ovat vaan tosi vaikeita löytää kaupallisina (ja hankala tehdä itse turvalliseksi). Korjaamoja koskeva Sähkötarkastuskeskuksen tiedontanto kertoi, ettei suojaerotetun pistorasian lähellä saa olla maadotettuja pistorasioita eikä helposti kosketeltavia maadotettuja kappaleita. Mittalaitteiden on siis syytä olla kellumassa myös ihan kuin mitattavat laitteetkin ovat.

Harrastelijan kotipajoissa on vain monesti tilanne toinen. Esim. johtamattomat pöydät (mukaan lukien metalliset jalat) ovat kalliita eliminoida. Tilatkin voivat olla niin pienet että lähellä on pakko olla muita maatettuja laitteita. Voi syntyä myös tapauksia, joissa tarvitsee nimenomaan verkossa olevia pistorasioita.

Kotioloissa kannatta pitää maat (esim. lämpöpatteri, betonilattia) kaukana työskentelypaikasta. Vikivirtasuoja pääsyöttöön ei ole mitenkään hassumpi ajatus. Korjattaville laitteille kannatta hankkia suojaerotusmuuntaja.

Komponenttien irroittaminen

Miten irroitan monijalkaisen mikropiirin läpijuotetulta piirilevyltä ?

Helpoin tapa monijalkaisia osia levyltä irrotettaessa (laitteita huollettaessa) on sopivilla sivuleikkureilla ensin kylmästi katkaista kaikki jalat ja irottaa levylle jääneet osat yksitellen. Tällä samalla menetelmällä saa helposti irrotettua vastuksia ja muita komponentteja piirilevyä rikkomatta.

Jos mikripiiri pitää saada irti toimivana mutta levyllä ei ole niin väliä, niin sitten pitää käyttää muita menetelmiä. Esimerkiksi joitain seuraavista:

Voiko pintaliitoskomponentteja juotella kotikonstein ?

Pintaliitoskomponenttien juottaminen kotikonstein on mahdollista. Ei niiden juottamiseen todellakaan tarvita mitään rakettiteknologiaa, ainoastaan vakaa käsi, ohut juottimen kärki ja ohutta tinaa. Tavallisella 60/40 tinalla pärjää ihan hyvin jos on hyvä kolvi ja tina on ohutta. Wellereihin löytyy neulan mallinen kärki, jolla pintaliitoshommat hoituu mukavasti ja Multicore tekee millin paksuista tinaa.

Pintaliitoskomponenttien (varsinkin monijalkaiset piirit) juottamista tavallisella juottimella auttaa valtavasti se, että levittää hyvää fluksia sekä piirilevyyn että komponentin jalkoihin. Fluksi on aine, joka vähentää juotteen ja juotettavan pinnan välistä kitkaa/pintajännitystä. Näin tina leviää paremmin juottuville pinnoille ja jää palloiksi soldermaskin päälle. Fluksia löytynee kaikista elektroniikka-alan myymälöistä.

Joissain tapauksissa monijalkaisia piirejä voi juotelle leveämmällä kärjellä seuraavilla tavoilla:

PLCC-koteloiden (jalat taittuu kotelon alle) tinaukseen voi kokeilla seuraavaa menetelmää: Kannattaa lämmittää enemmän piirilevyä kuin piirin jalkaa, hipaisu tinalla jalkaan, piirilevyyn ja kolvin kärkeen yhtäaikaa ja kapillaari-ilmiö imaisee sen perille, tuloksena kaunis juotos. Juottajan kätisyydestä riippuen kannattaa edetä niin päin, että kun kärki on jalkojen välissä, molemmilla puolilla on juottamaton jalka, ja pyyhkäistä kolvin kärki kuivaksi joka välissä. Jos saat aikaan muutaman tinasillan, niin ne saa pois sulatus-kopautus -menetelmällä.

Juottokolvin lämpö ei ole yleensä mikään ongelma, kestävät ne lutikat infrapunauuninkin.

Mistä saan sopivaa vuoksutetta tinalle ?

Tyypillisessä elektroniikkatinassa on hartsipohjaista juoksutetta sisällä. Jos tarvitset lisäjuoksutetta, niin sitä on saatavana elektroniikkaliikeistä pienessä tuubissa.

Kotikonsteina ei niin vaativissa hommissa voi kokeilla sitruunamehun käyttöä juoksutteena. Keltaisessa sitruunan muotoisessa pullossa oleva sitruunamehu on melko hyv{ juoksute tinalle. Tai sitten sitruunasta puristettu menu.

Miten irrotan pintaliitoskomponentteja ?

Monet läpijuotettujen komponenttien irroitusmenetelmät ovat sopimattomia pintaliitoskomponenttien irroittamiseen, koska pintaliitospiirien pienet juotostäplät kun eivät kestä käytännössä minkäänlaista mekaanista vääntöä irtoamatta piirilevyn lasikuitulaminaatista.

PLCC- ja SO-kotelot lähtevät helpoimmin kuumailmapuhaltimella: kortti ylösalaisin ja lämpöä piiriin. Jos piiri ei meinaa tippua heti kun tina on sulanut, voi levyä hiukan napauttaa piirin irrotamiseksi levystä. Piirien irroittaminen onnistuu ihan rautakaupan kuumailmapuhaltimella, mutta kannattaa varoa että ei tule vahingossa irrottaneeksi tai kuumennuksella tuhonneeksi kaikkia muitakin komponentteja sieltä piirin ympäriltä. Jos teet tätä irroitusta ensimmäistä kertaa, niin todennäköisesti ensimmäisissa harjoitteluissa tuhoat kortin.

Mitä apuneuvoja on saatavissa mikropiirien irrottamiseen ?

Perinteiset tinaimusukat ja tinaimurit ovat hyödyllisä työkaluja tinan poistamiseksi juotosreiästä. Niitä käyttäessä kannattaa olla kuitenkin varovainen, koska taitamattomalla käsittelyllä saa helposti tuhoa aikaiseksi. Perinteistä tinaimuria parempi mutta paljon kalliimpi työkalu tinan poistamiseen on tinaimuasema.

Service Östling myy ChipQuick sarjaa, joka sisältää juoksutetta, alhaisen sulamispisteen tinaa sekä tinaimusukkaa. Tällä sarjalla voi helpottaa piirien irroittamista piirilevyltä. Ensin juoksutetöhnää laitetaan piirin jalkoihin, sitten tinaa perään ja lämmitellään juottimella ympärilta ja kammetaan ylös niin kauan, kuin tina on sulaa.

Miten saan irrotettua syanoakrylaattiliimalla liimatut komponentit toisistaan ?

Jos komponentit kestävät kuumuutta, niin lämmitystä voi kokeilla. Syanoakrylaatti-liima ei kestä juotoskolvilla lämmittämistä. Lämmmittettäessä kannattaa huolehtia tuuletuksesta, koska syanoakrylaattiliimasta lähtee kumennettaessa pahanjuisia höyryjä, jotka eivät ole luutlavasti mitenkään terveellisiäkään.

Syanoakrylaateille on saatavilla liuottimia, jotka pehmittävät liimaa. Näitä liuottimia kannattaa kysellä askarteluliikkeistä. Näissä liuottimissa on tärkeinä vaikuttava ainesosa asetoni. Jos nurkissa sattuu olemaan asetonia, niin silläkin voi yrittää josko liima pehmenisi.

Liitokset

Miten suojaan metallien välisen liitoksen hapettumiselta ?

Ykisinkertaisin liitoksen suojaus helposti hapettuviin liitoksiin (esim. liitos alumiiniin) on puhdistaa liitettävät pinnat ensin kunnolla hapettumista ja sitten liitokseen laitetaan liitosrasvaa, joka voi olla yksinkertaisemmillaan pelkkää vaseliinia. Sen toiminta perustuu siihen, ettei liitos pääse hapettumaan ollessaan rasvalla suojattu. Tälläistä menetelmää kanntaa käyttää erityisesti kosteissa, kuten veneessä.

Voimavirtapuolella alumiinikiskoihin käytettävä rasva on nimeltään TK-PENETRAL ja tyyppi TK 40900. Tälläiset teräviä sinkkipartikkeleja sisältävät liitosrasvat ovat hiukan sotkuisia ja ehkä turhiakin vähemmän vaativiin liitoksiin. Tälläisiä tuotteita on ainakin isommissa sähköasennustarvikkeita myyvissä liikkeissä.


Tomi Engdahl <Tomi.Engdahl@iki.fi>

Takaisin hakemistoon